"Je fantasie is je grootste bron van oplossingen"       

                - Hum Counseling

Balans & gezonde grenzen

Created with Sketch.

"Hoe kan ik een betere (werk en privé) balans vinden?" is een veel gestelde vraag aan mij. En logisch: balans zorgt voor een lekker flow! Balans kan ook gaan over het vinden van een evenwicht tussen werk en vrije tijd, sociale interactie en alleen zijn, en inspanning en ontspanning ⚖️

Het stellen van gezonde grenzen is essentieel om balans te vinden. Maar, oh zo lastig! Wanneer je 'nee' moet zeggen & jezelf beschermt tegen overbelasting. Het helpt om duidelijkheid te creëren in je relaties en om je eigen behoeften te respecteren ✨

Hoe te beginnen?

 🎯 Wees specifiek
Maak je grenzen zo specifiek mogelijk: in plaats van te zeggen "ik wil minder overwerken", zeg bijvoorbeeld "ik wil deze week niet meer dan 40 uur werken".

 🎯 Vraag om steun

Neem je omgeving op voorhand mee in je overwegingen & hoe jouw grenzen eruit zien. Zo kunnen zij jou beter helpen en ondersteunen op het moment dat het echt nodig is!

 🎯 Schrijf een grenzenbrief
 Schrijf een brief aan jezelf waarin je je grenzen duidelijk formuleert. Dit kan een krachtige oefening zijn om je bewust te worden van wat je wel en niet accepteert. 


Grenzen durven (en leren) stellen begint met inzicht & oefening. Dan kan het fijn zijn dat je iemand naast je hebt. Om mee te denken, te supporten en te begeleiden. Regelmatig organiseer ik de bijeenkomst "Balanceren kan je leren". Iets voor jou en/of je collega's?  📧 

Geschreven door: Jeanine Berkhout

Perspectief en groei

Created with Sketch.

Soms bevinden we ons in een situatie waarin we vast lijken te zitten, omringd door obstakels & problemen 🌀

Maar wanneer we de moed hebben om vanuit een ander perspectief te kijken, kunnen we verborgen mogelijkheden ontdekken die we anders misschien over het hoofd zouden zien 🌟

🎯 3 tips om anders naar jou situatie te kijken: 

#1 In beweging 🦤
Maak een wandeling in een (nieuwe omgeving) & geef jezelf de opdracht om echt goed om je heen te kijken. Hoe je dat doet? Maak bijvoorbeeld leuke foto's van het meest kleine object wat je tegenkomt, van het meest gekleurde object wat je tegenkomt, maar ook iets vanuit een ander perspectief. Door op een andere manieren te kijken naar iets, creëer je ruimte in je hoofd om ook op andere manieren naar je eigen situatie te kijken! En, het levert vast mooie & inspirerende plaatjes op! 

#2 Alles kan 🤸🏽‍♀️
Neem een aantal keer per week 3 minuten de tijd om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Pak een leeg A4-tje & schrijf al je ideeën op. Geen regels, geen oordeel: Alles kan. Kijk na een aantal weken naar de samenhang in je ideeën. Vaak zitten de oplossingen er ook in verstopt en kijk je nieuwe inzichten! 

#3 Da Vinci 🎨
Visualiseer of teken je situatie op papier uit. Dat mag zo simpel of uitgebreid als je wilt. Soms volstaan een paar poppetjes en lijntjes & soms ga je door met kleurtjes en details. Het gaat niet om hoe het eruit ziet. Kijk na afloop goed naar je eigen werk. Wat kun je erin zien, wat je eerst niet zag? Wat valt er op? Hoe geeft je dat nieuwe inzichten? 

✅ Creativiteit is een krachtige manier om nieuwe perspectieven en te verkennen & nieuwe inzichten te ontdekken. Het geeft je de kans om buitennde gebaande paden te denken en frisse benaderingen te vinden voor je uitdagingen en kansen!

Samen kijken wat het beste bij jouw past? Stuur me een berichtje! 

Geschreven door: Jeanine Berkhout

Herfst, hallo oktober

Created with Sketch.

In de herfst leren we een krachtige les van de natuur: loslaten. Terwijl de bomen hun bladeren laten vallen & ruimte maken voor vernieuwing in de lente, kunnen ook wij loslaten wat ons niet langer dient.

Laat oude gewoonten, negatieve gedachten en emotionele bagage vallen net als de bladeren van de bomen. Zo creëren we ruimte voor persoonlijke groei, innerlijke rust én de mogelijkheid voor het ontstaan van al het nieuwe! De herfst herinnert ons eraan dat loslaten een noodzakelijk onderdeel is van het leven en dat er schoonheid schuilt in verandering! 🍂💫 

Op zoek naar een fijne methode om los te laten? 
Hierbij een mooie meditatie om jouw proces te ondersteunen: 

 🧘‍♀️ Begin door comfortabel te zitten of liggen. Sluit je ogen en neem een paar diepe ademhalingen om te ontspannen.

 🧘‍♀️  Stel jezelf voor in een serene tuin. In het midden van deze tuin staat een prachtige boom. Deze boom staat symbool voor alles wat je wilt loslaten. Visualiseer nu de dingen die je wilt loslaten als bladeren aan de takken van deze boom.

 🧘‍♀️ Bij elke inademing voel je de rustige energie van de natuur om je heen. Bij elke uitademing besef je dat je negatieve gedachten, zorgen en angsten loslaat en ze worden symbolisch weggewaaid door de wind.
 🧘‍♀️ Terwijl je dit doet, zie je de bladeren rustig vallen, de last van je schouders verdwijnt. Voel de lichtheid en bevrijding die dit loslaten met zich meebrengt.

Blijf rustig ademen en laat de boom je helpen om los te laten wat je niet langer nodig hebt. 
 🧘‍♀️ Wanneer je er klaar voor bent, open je langzaam je ogen en neem je deze innerlijke rust en bevrijding mee in je dagelijkse leven. #watlaatjijlos #hummen #ruimte&rust 

Geschreven door: Jeanine Berkhout

3 kleine tRucjes

Created with Sketch.

Of je nou in een vergadering zit, met een werkruimte voor collega's of alleen. Deze trucjes kan je overal gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een pen en papier. 

1. Gevoel dat je vastzit? 
Teken spiralen! De continuïteit van je beweging zorgt ervoor dat je gedachten, ideeën of je energie weer gaat stromen! 

2. Boos? 
Teken rechte lijnen, verticaal of horizontaal. Het zorgt ervoor dat je emoties weer rustig worden. 

3. Je gedachten op een rij zetten? 
De vierkant is dan jouw vorm. Het stimuleert je linker hersenhelft om je gedachten weer op orde te brengen. 

Geschreven door: Jeanine Berkhout

Denk groot, start klein

Created with Sketch.

Heb jij je voorgenomen dit jaar beter voor jezelf te zorgen? Je bent niet de enige. Meer sporten, minder stressen of vaker dingen doen die je echt leuk vindt, staan elk jaar in de top 10 van nieuwsjaardoelen. Heb jij je doel voor dit jaar bepaald? Maak van jouw doel, jouw succes!

De 5 doe-stappen:

1. Laat het zien
Maak je doel goed zichtbaar (en tastbaar). Pak al je oude tijdschriften en maak een mooie collage, kies een voorwerp welke jouw doel representeert, maak een schilderij of teken erop los. Hoe meer je het je eigen maakt, hoe groter de kans is dat je echt aan de slag gaat met je doel.

2. Het middelpunt
Geef je voorwerp of creatie het podium die het verdient: kies een mooie (of handige) plek in huis, zet je creatie neer en je eigen dagelijkse reminder staat voor je klaar. Heb je kleine succesjes behaald? Voeg het toe of haal gaandeweg iets weg, het is helemaal van jou!

3. Zoek je supporter
Deel je doel en je creatie met iemand anders. Het is niet alleen leuk om met trots jouw creatie te delen, maar het geeft jouw ook het steuntje in de rug om op lastige momenten door te pakken. Vraag dan ook echt aan je supporter om jou te helpen en maak het concreet. Spreek bijvoorbeeld af wanneer de ander jou bevraagt hoe ver je bent, op weg naar je doel.

4. Denk groot, begin klein
Grote doelen voelen soms onhaalbaar. Je vergroot je kans op succes als je jouw tussenstappen klein maakt. Noteer ook je tussendoelen in je plan!

5. Blijf oefenen
Sta stil bij kleine successen tussendoor en wees niet te streng voor jezelf als het een dag niet lukt. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld 66 dagen duurt, voordat een nieuwe gewoone automatisme wordt. Hou dus vol!

Ga jij dit jaar aan de slag?

Leer jezelf beter kennen en welke doelen jij belangrijk vindt in het leven. Wat past er bij jou? Waar wordt jij blij van? Hum Counseling staat voor je klaar en geeft je concrete tastbare tussenstappen om mee aan de slag te gaan. Neem contact met mij op en dan plannen we een kennismakingsgesprek. Zo, dat is gelijk de eerste stap. Check! 

Blijf op de hoogte

Structureel toe aan een inspiratiemomentje? 
Schrijf in en ontvang een seintje als er nieuwe tips voor je klaarstaan!